• 0731 225 505

Te doare burta, te doare capul, ai temperatură, ai o indigestie, te-ai lovit...nu sunt întotdeauna urgențe. Acest lucru înseamnă că nu este necesar să apelezi la un serviciu de urgență. Dar, cum poți evalua tu starea ta de sănătate sau cea a celor de lângă tine? Pentru multe persoane nu este foarte clar când este necesar să apelezi la serviciul de urgență.

Mai jos câteva recomandări!

Alergiile.Alergiile reprezintă reacția organismului la un stimul extern. Alergiile pot apărea ca reacție a organismului la o substanță sau la un aliment. Nu toate alergiile necesită intervenția de urgență. Însă dacă în timp foarte scurt apar următoare simptome: dificultate la respirație, schimbarea ritmului cardiac, umflarea limbii, buzelor sau a ochilor este OBLIGATORIU apelul la 112. Reacția alergică severă este foarte periculoasă, deoarece poate cauza decesul persoanei afectate..

Probleme cu respirația.Dacă întâmpini dificultăți în a inspira sau ești în preajma unei persoane care respiră greu, este momentul să apelezi la serviciul de urgență. Simptomatologia vizibilă în aceste situații: schimbarea culorii feței – palidă, albăstruie, respirație șuierătoare, sufocare, amețeală, leșin, respirație alertă, edemul brusc al buzelor sau al feței. În toate situațiile enumerate este necesară apelarea serviciului de urgență 112.

Stare de inconștiență.Dacă cineva din apropriere este inconștient și nu răspunde la niciun stimul este necesar să suni la 112.

Dureri în piept.Durerea în piept poate avea diverse cauze, însă indiferent de tipul de durere dacă aceasta apare brusc și nu se ameliorează apelați la 112. Simptome posibile: senzație bruscă de presiune sau constricție în coșul pieptului, durere care radiază spre maxilar și partea stângă a corpului, durere ascuțită, tăioasă însoțită de dificultăți de respirație. Durerile în piept pot fi cauzate de probleme cu inima, plămânii, gastro-intestinale.

Alte situații de urgență: variații ale tensiunii arteriale, lovituri la cap însoțite de stări de amețeală sau greață, fracturi, traumatisme deschise, sângerânde, arsuri majore, temperatură mai mare de 40°C. Dacă sunt situații în care nu controlați starea de sănătate a dumneavoastră sau a celor din jurul dumneavoastră, apelați la 112 și oferiți cât mai multe detalii legate de ceea ce simțiți. În acest fel ajutați operatorul telefonic să ia o decizie corectă în ceea ce vă privește.

Mai multe informații: https://www.sts.ro/ro/cand-sunati-la-112