• 0731 225 505
accident vascular cerebral

După vârsta de 55 ani riscul de a face un accident cerebral este suficient de mare, iar pe măsură ce se înaintează în vârstă acest risc crește. Un stil de viață nesănătos, fumatul, alcoolul, sedentarismul, alimentația dezordonată, crește riscul acestei afecțiuni.

Analiza

Ce este accidentul cerebral?:

Accidentul cerebral, prescurtat AVC, apare când circulația sângelui dintr-o zonă a creierului este întreruptă sau redusă, de obicei datorită unui cheag de sânge. Zona afectată este privată de oxigen, iar fără oxigen celulele creierului încep să moară sau să se deterioreze. Pacientul simte efectele în partea opusă corpului care este controlată de zona afectată a creierului.

Cele mai frecvente simptome sunt: confuzie, dificultăți de vorbire, probleme de a vedea unul sau ambii ochi, probleme de respirație, amețeli, tulburări de mers, pierderea echilibrului sau a coordonării, căderi inexplicabile, pierderea cunoștinței, cefalee bruscă și severă, paralizie sau amorțirea feței, a brațelor sau a picioarelor, de regulă pe o parte a corpului.

Diagnosticul de AVC este stabilit întotdeauna în urma unui control de specialitate și necesită îngrijire de urgență.

De regulă, accidentele cerebrale apar neprevăzut, iar acest lucru se poate întâmpla când ești plecat într-o deplasare, în țară sau în străinătate. Datorită efectelor AVC-lui, persoanele afectate pot rămâne cu o invaliditate pe termen scurt, mediu sau permanent.

După tratamentul de urgență, pacienții doresc să ajungă într-un timp cât mai scurt acasă. Deplasarea în condiții clasice este îngreunată de starea pacientului, de obicei invaliditate pe o anumită parte a corpului. În această situație este recomandată deplasarea în condiții optime, cu asistență medicală. Transportul asistat medical este soluția pentru aceste cazuri.

Pot apela la serviciile aeriene?

Transportul pacienților cu AVC pe care aeriană, chiar dacă este rapid și comod, poate avea numite riscuri. Aceste riscuri apar datorită diferențelor de presiune. În timpul zborului, la altitudini ridicate, presiunea este mai scăzută, ceea ce duce la o oxigenare mai scăzută a creierului, deja afectat de AVC.

Mobilitatea redusă din timpul zborului poate cauza și ea neajunsuri și chiar complicații. Poate exista riscul de tromboză venoasă profundă – cheaguri de sânge în vene – care pot provoca un alt AVC. Majoritatea companiilor aeriene recomandă să nu se zboare la mai puțin de o lună de la AVC. Unele companii recomandă zborul după 3 luni și preferabil cu asistență medicală de specialitate.

Stresul din timpul zborului, poate duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce nu este de dorit după un AVC.

Voi mai avea un alt accident vascular cerebral?

Este o întrebare la care fiecare pacient se gândește, indiferent de afecțiune. La această întrebare vă poate răspunde medicul care va tratat. El cunoaște tot tabloul medical al dumneavoastră. Conform statisticilor, există posibilitate ca în medie 20% din pacienții care au suferit un accident cerebral vascular să sufere un al doilea în prima lună.

În acest sens este recomandat să vă asigurați că alegeți modalitatea cea mai potrivită de transport.

Transportul asistat medical cu ambulanță rutieră

Ambulanța Express vă pune la dispoziție un echipaj dedicat, calificat și pregătit să vă îngrijească în fiecare moment al deplasării. Acest aspect vă face să fiți mai încrezători și siguri.

Ambulanța noastră este dotată cu echipamente performante pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră, suspensiile excelente vă asigură o călătorie confortabilă. În plus, echipajul se poate opri de câte ori este nevoie pentru a face puțină mișcare sau pentru a vă alimenta.

Recomandări în prevenția accidentului vascular cerebral:

  • Controlul tensiunii arteriale
  • Menținerea colesterolului la limita recomandată
  • Activitate fizică constantă
  • Greutate controlată prin regim alimentar echilibrat, cu conținut ridicat în fructe și legume
  • Renunțați la fumat
  • Consumul de alcool în limite decente
  • Gestionarea stresului
  • Odihnă

Dr. Dan Staicu

Contact

În momentul în care aveți nevoie de un trasport asistat medical, colegii noștri vor prelua solicitarea. Vom avea nevoie de cât mai multe detalii despre starea de sănătate pentru a vă putea oferii serviciile corespunzătoare.

Ambulanța Express asigură transport asistat medical B1/B2 – echipaj cu asistent sau asistent/medic, îngrijiri medicale la domiciliu și asistență medicală la evenimente. Colegii noștri vă răspund la tel: 0731.225.505 sau la email: contact@ambulantaexpress.ro