• 0731 225 505
accident la joaca

„Maria a venit cu micuța ei Irina la cabinet. Irina plânge datorită durerii și își ține brațul lipit de corp fără a-l putea flecta. Uneori, există și o ușoară umflătură la nivelul cotului, pe care, acum, Irina nu o prezintă. Palpez cotul, am simțit capul radiusului ieșit din articulație. Reducerea subluxației o realizez rapid, Irina poate să își reia imediat mișcarea în articulației cotului. Nu este necesară administrarea de antialgice și nu evităm astfel imobilizarea brațului.”

Analiza

A doua zi, mama Irinei mi-a spus că pitica ei s-a trezise veselă, fără nicio durere la nivelul cotului lezat.
Se poate întâmpla oriunde: în parc la locul de joacă, la urcarea în autobuz, atunci când vrei să îl ridici de jos după ce a căzut, atunci când îl tragi de mână pentru a accelera traversarea străzii sau când vrei să îl scuturi puțin pentru că este neascultător.

Manevra de a-l trage sau de a-l ridica pe copil de „o aripă” pare că este în obișnuința noastră.

Până la vârsta de 7-8 ani ligamentele articulației cotului nu sunt încă maturizate și mișcările bruște pot disloca radiusul. Până la această vârstă evitați mișcările de rotire sau pendulare a copilului ținându-l de membrele superioare, nu trageți de mâna lui, ridicați-l de subsuori (din axilă).

Cum evităm subluxația?:

• Ridicați copilul de sub axile, evitați ridicarea de antebrațe sau mâini.
• Evitați să îl bruscați sau să îl trageți de încheietura mâinilor.
• Evitați să îl învârtiți ținându-l de mâini sau antebrațe.


În general, copii care au suferit o luxație, riscă să suporte acest traumatism în mod repetat.

Dr. Dan Staicu